Bácsalmás egyik legrégebbi, és máig kultikus helye a Pedro Caffe & Drink Bar, ahol nemrég mi is vendégeskedtünk. A házigazdánk Petrekanics Péter, a hely tulajdonosa volt, akinek neve sokak számára ismerős – ha máshonnan nem, fiatalkorunk legendás bulijaiból.

Péter maga is itt kezdte a pályáját még a 90-es években dolgozóként, majd idővel átvette a hely irányítását. Azóta is gyakran találkozhatunk vele a pult mögött, vendégek közt, rendezvényeken – nem csak tulajdonos, hanem aktív, figyelmes házigazda, aki valóban szívén viseli a vendégek kényelmét. Amikor megérkeztünk, éppen arról érdeklődött a vendégektől, ízlett-e az étel – akik maradéktalanul elégedettek voltak, külön megdicsérték a káposztasalátát, és elmondták, hogy mindig szívesen térnek vissza ide.
A bár 2015 körül teljes arculatváltáson ment keresztül: a régi boxokat és bárpultot modern, hangulatos kanapék, fotelek és stílusos dizájn váltotta fel. A cél az volt, hogy ne csak egy italozóhely legyen, hanem egy olyan élményközpontú kávézó és étterem, amely újraértelmezi a vidéki pub fogalmát – és ez maradéktalanul sikerült is.
Berni kedvence, hamburger, bőséges adagok
A konyhát is újragondolták. Mi például a grillezett csirkés Berni kedvencét kóstoltuk, de a rakott karajt, a steakburgonyát, a párolt zöldséget, a rántott sajtot, a tartármártást és a hamburgert is bevizsgáltuk – minden étel kimagasló volt, de külön ki kell emelni: életem legjobb grillezett csirkéjét itt ettem, amit végig Dubarry csirkének hittem. A legendás hamburger sem maradhatott ki: tíz éve még grillcsirkés verzióban imádtuk, és örömmel láttuk, hogy a recept azóta sem változott. Egy-egy adag bőséges – de megkértük Pétert, hogy segítsen nekünk elfogyasztani bőséges estebédet.










A kínálat egyébként elképesztő: paninik, hamburgerek, sültes tálak, hotdogok, döner kebab, pljeskavica, tortillák és olaszos tésztaételek, mint a carbonara vagy a bolognai spagetti is szerepelnek az étlapon. A hamburgerekből is számos változat kapható – például mexikói, füstölt sajtos, sonkás-kukoricás, baconos vagy a „fullos” verziók. A grillezett csirke- és salátakínálat különösen gazdag, de a rántott húsok – legyen az karaj vagy csirke – és a sültes tálak is kedveltek a vendégek körében.
Italok, amik megleptek minket
A Pedro Caffe koktélkínálata külön figyelmet érdemel: változatos, ötletes, tele van izgalmas megoldásokkal. A legnagyobb meglepetés számunkra a Mákummal készült epres koktél volt, jéggel és citrusfélékkel – egy egészen különleges, izgalmas ízvilág. A Magna Mákum 30%-os alkoholtartalmú mákpálinka-alapú ital, amely félig likőr, félig pálinka – és brutálisan finom, mondom úgy, hogy sem a likőrt, sem a pálinkát nem szeretem.







A mákos íz lett a favorit, de a többi is veszélyesen finom volt. A Magna Cum Laude “Frutti-Tutti” (tutti-frutti ízű – milyen meglepő!) és a zöldalma ízesítésű változatai is nagyon adták, igazi izgalmas élményt nyújtottak. Egy másik érdekesség a Jägermeister Orange, amelyet jéghideg pohárban kínáltak – könnyed, citrusos íz, teljesen más élmény, mint a klasszikus változat. A hely különlegessége, hogy Jägermeister-csappal is rendelkezik, amelyből mind a klasszikus, mind a narancsos változat csapolható – természetesen ki is próbáltuk a csapolást.

Desszertre már nem maradt hely, úgy jól laktunk, ezért engesztelésül kaptunk pár sorsjegyet a bárból átjárható szerencsejáték-helységből – és rögtön 3000 forintot is nyertünk.
A pubok jövője: élő, közösségi terek
Péter szerint a legnagyobb kihívás ma az, hogy a fiatalok az online térbe költöztek, és nehéz őket onnan kimozdítani. Emellett az árak is elszabadultak, sokak számára a kocsmai fogyasztás már nem elérhető opció. A dohánytermékek kivezetése pedig új szerepbe helyezte a dohányboltokat – ezek lettek a fiatalok új „találkozóhelyei”.


A Pedro Caffe ezzel szemben közösségi programokkal, rendezvényekkel és helyi eseményekbe való bekapcsolódással igyekszik kitűnni, és nem is rosszul! Saját rendezésű estjeikkel is egyre sikeresebbek: rock estek, DJ-s bulik, tematikus rendezvények, sörpong bajnokságok.
Közelgő programok
Legközelebb augusztus 15-én 17 órától rendezik meg a III. Pedro Sörpong Bajnokságot, amelyre az ötletgazda, Schütz Olivér várja a jelentkezéseket a +36 70 384 9471-es telefonszámon.
Ezt követi 21 órától a Pedro Summer Fest, ahol Johnny B x Silver Mass és a budapesti szcénából ismert Rick Wayne pörgeti a lemezeket. Rick Wayne – eredeti nevén Varga Patrik – feltörekvő magyar producer, diszkó és elektronikus zenében alkot. Aktív a közösségi médiában, saját zenéit SoundCloudon és YouTube-on is megosztja. Legismertebb számai: Oh Ohh, Ándale (Purebeat-tel), Frikitona és Shady Baby. 2024-ban még az “Év áttörése DJ” jelölést és a második díjat is megkapta.
Közösségi terek újragondolva
A Pedro Caffe nem csak este várja a vendégeket – napközben is élettel szeretnék megtölteni a teret. Hangulatos, különtermük bérbe is vehető, de ha a fogyasztás (ebéd, vacsora) helyben történik, díjmentesen használhatók.

Péter szerint a vidéki pubok jövője a megújulásban, a közösségi funkció újragondolásában és az élményalapú vendéglátásban rejlik. A modern pub nemcsak italokat kínál, hanem programokat, identitást, és egy olyan közös élményt, ahol egyszerűen jó ott lenni. Ahhoz, hogy a fiatalokat újra meg tudják szólítani, új típusú szórakozási formák, kreatív estek és közösségi jelenlét is szükséges.
Köszönet
Az AlmásRobusta csapata köszöni a meghívást: remek, feledhetetlen estét töltöttünk Péternél. Jó volt kicsit megidézni a fiatalkori emlékeket, jó volt új kedvenceket felfedezni. Természetesen ott leszünk augusztus 15-én a Pedro Summer Festen és a sörpongon is. Köszönjük a meghívást!

A koktél- és ételkóstolásról készült videónkat hamarosan megtaláljátok a YouTube-on, Facebookon és a bacsalmasihirek.hu-n is.
