A Bácsalmáson található kis üzem kívülről talán nem árulja el, hogy belül milyen kincseket rejteget. Pedig a Bácsalmási Finomságok márkanév mögött valódi kézműves, tartósítószermentes és egészséges élelmiszerek készülnek – nem ipari mennyiségben, hanem szívvel-lélekkel. Üzemlátogatásunk során Tüskéné Bánó Edit, a Bácsalmásért Feldolgozó és Értékesítő Start Szociális Szövetkezet kereskedelmi vezetője kalauzolt minket végig a gyártás minden szakaszán.
Természetes alapanyagok, frissesség, kísérletezés
Az üzemben szezonális, helyi alapanyagokat dolgoznak fel – ezzel garantálják a frissességet. A termékek között megtalálhatók különböző paprikakrémek (pl.: csípős “Bácskai Bivaly”, csemege, “Házi Sárkány”), fokhagymakrémek (“Vámpírűző”), lekvárok (sárgabarack, eper etc.), lecsó, savanyúságok, gyümölcslevek (alma, meggy, cékla etc.), valamint szörpök (bodza, menta, levendula, eper etc.). Egyik különlegességük a Bíborsaláta, amely nyers céklából és salátalé hozzáadásával készül – így magas vitamintartalma megmarad, és izgalmas alapja lehet bármely konyhai fogásnak.

Edit elmondása szerint gyakran kísérleteznek új ízekkel és receptúrákkal, időnként bérmunkát is vállalnak. Ilyen például a Szegedi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet megbízása is, akiknek tavaly olaszos fűszerezésű zöldpaprikakrémet készítettek, ami olyan jól sikerült, hogy végül karácsonyi ajándék lett a cégnél belőle. Ez az együttműködés azóta is folyamatos: számukra fokhagyma- és hagymakrémet is gyártanak rendszeresen.
Egyik legismertebb termékük a Bácskai Bivaly, amelyből többféle kiszerelés is készül. Ez különösen fontos, mivel a tartósítószermentes termékek romlandóbbak, így a vásárlók pont akkora mennyiséget vásárolhatnak, amennyire szükségük van.

Kis üzem, nagy szívvel – és kihívásokkal
Bár a termékek kifogástalan minőséget képviselnek, az üzem számos kihívással küzd. Az épület eredetileg nem élelmiszer-feldolgozásra épült, így annak átalakítása folyamatos feladat. A tér szűkössége, a lépcsők miatti nehézkes anyagmozgatás, a gépek bekötési nehézségei mind-mind korlátokat jelentenek a kapacitás növelésében. Mégis, a munkatársak leleményességének köszönhetően – például egyedi meggymagozó megoldással – sikerül fenntartani a termelés magas színvonalát.
Az üzem 2011 óta működik, azóta számos fejlesztés valósult meg: napelemeket telepítettek két ütemben (a második rendszer beüzemelése még hátra van), modern hűtő-fagyasztó helyiségek állnak rendelkezésre (akár –19.7 fokos tárolással), nemrég fóliázó gépet is beszereztek, amely a raktározás és szállítás szempontjából is előnyt jelent.
Minden üveg mögött gondos kézmunka
A termékek előállítása főként kézi munkával történik, némi gépi rásegítéssel. A gyártási folyamatot a nyersanyagok válogatásától a töltésig minden ponton igényesség jellemzi. A higiéniai szempontokat kiemelten kezelik: még az új üvegeket is nemcsak átöblítik, hanem forró levegővel fertőtlenítik, egy erre a célra használt speciális sütőben.











































A zsugorfóliázás és a pontos címkézés is azt szolgálja, hogy a termékek megbízhatóak, biztonságosak és esztétikusak legyenek. Fontos megemlíteni, hogy a tartósítószer-mentesség miatt a termékek érzékenyebbek a romlásra, ezért többféle kiszerelés készül belőlük – az 5 literestől egészen a repülőgépre is felvihető 35 grammos kis üvegcsékig, amelyek paprika- és fokhagymakrémekkel készülnek.
Mintabolt és értékesítés
A termékek helyben, a Rákóczi úti mintaboltban teljes választékban elérhetők. A mintabolt létrehozása külön pályázat révén valósult meg, és az üzemből nyílik, közös hűtő- és fagyasztóhelyiséggel. Korábban saját tervezésű fa polcokon bizományi rendszerben árusították termékeiket a vidéki boltokban, de ez hosszú távon nem bizonyult fenntarthatónak.
Partnerek, célok, jövőkép
A Bácsalmási Finomságok nemcsak a lakossági vevők körében népszerűek, hanem több partnerrel is együttműködnek: például a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara rendszeresen rendel tőlük, de Bácsalmást is beleértve, a nagyobb, úgynevezett gasztrokiszerelésű termékeikkel a környék gyermekélelmezési konyháin is találkozhatunk – például Baján, Tompán, Kiskunhalason, Kelebián és Sükösdön. A háztartási méretű kiszerelések pedig Szegeden, Baján, Pécsen és Budapesten lévő kisboltokban is megtalálhatók.
A jövőbeli cél egyértelmű: növelni a gyártókapacitást, korszerűsíteni az üzemet, valamint bővíteni az értékesítési hálózatot – akár regionálisan is, kisebb boltok bevonásával. A lelkes, elkötelezett csapat mindent megtesz ennek érdekében.
Bácsalmás büszkesége
Látogatásunk során egyértelművé vált: a Bácsalmási Finomságok nem csupán élelmiszereket gyárt, hanem értéket teremt. A termékek mögött valódi szakmai hozzáértés, kreativitás, és a helyi közösség iránti elkötelezettség áll. Bácsalmás méltán lehet büszke erre a kis üzemre, amely ízeiben és szellemiségében is a térséget képviseli.
