1927 nyarán egy bácsalmási menyegzőre szinte az egész város megmozdult. A Kis Újság tudósítása szerint a Schoblocher–Bauer esküvő három napon át tartott, a lakodalom pedig a korabeli bácskai sváb hagyományok szerint zajlott.

Az ünnepség hétfő este kezdődött, amikor a fiatalok a Régner-szállodában gyűltek össze koszorúcskára. Rövid vacsora után néhány tánc következett, majd mindenki megtalálta párját, akivel másnap koszorúspárként vett részt az esküvőn.
Kedden reggel Schoblocheréknél és Haászéknál gyülekeztek a meghívottak. A vendégek zeneszóval indultak a római katolikus templomhoz, ahol a házasságkötést követően a két násznépet ismét zenés menet vezette a Régner-szálloda kerthelyiségébe. A lakodalom délután kezdődött, és másnap reggelig tartott.
Bácskai lakodalom teljes menetfelszereléssel
A beszámoló szerint 36 koszorúslány, helyi zenészek és több tucatnyi vendég vett részt az eseményen. A menyasszony aranyhimzéses selyemruhát viselt, új pártát tett a fejére.
Az ünnepi ebéd délután két óra körül kezdődött. Először húslevest tálaltak, majd főtt marhahúst paradicsommártással és tormával. Ezután csirkepaprikás, fahéjjal szórt ízes tejbekása és befőtt került az asztalokra, végül következtek a sertés-, baromfi- és borjúsültek.
A fiatalság tánca ezután egészen reggelig tartott. Hajnalban a koszorúspárok szokás szerint reggelit fogyasztottak, majd hazakísérték az ifjú párt.
A számok magukért beszélnek:
8 hízót, 6 borjút, 200 pár (azaz 400 darab) csirkét, 4 mázsa kenyeret, 1600 kiflit, 10 hektó bort, 7 hordó sört és 1 hordó szódavizet fogyasztott el a násznép. A süteményeket 15 asszony sütötte.
A cikk bepillantást enged abba, hogyan ünnepelt együtt egy egész közösség közel egy évszázaddal ezelőtt. A részletek és a számok nemcsak a lakodalom nagyságát mutatják, hanem azt is, hogyan volt képes egy falu három napon át együtt ünnepelni.
Forrás: Kis Újság, 1927
A kiemelt kép csak illusztráció!