A történelem és a cukrászat szerelemgyermeke születik meg csütörtökön
Varga Andreával, a Botanique Cukrászműhely alapítójával, és a Botanique Sütemény- és Rétesház megálmodójával beszélgettünk.

Hogy lesz valakiből cukrász?
Tanulás, gyakorlás, munka, még több tanulás, még több gyakorlás, és még több munka. Viccet félretéve szegény családból származom.
Nálunk szinte sosem került édesség az asztalra, így mindig csak álmodoztam egy jó süteményről.
Ezért már 5 évesen elhatároztam, hogy ha felnővök, én bizony cukrász leszek, és annyi süteményt fogok enni, amennyi csak belém fér.
Mi volt az a fő motivációd, ami arra ösztönzött, hogy a rétesházat a Siskovics-kúriában nyisd meg?
A bácsalmási cukrászüzemben kezdtem a pályafutásomat, ott voltam tanuló. Nagyon nagy szeretettel gondolok vissza erre az időszakra. Akkoriban kezdett kialakulni a kötődésem Bácsalmáshoz. Akárhova sodortak az évek, Bácsalmás mindig különleges helyet foglalt el a szívemben. Van egy varázsa, amit talán a történelmi múltja, a gyönyörű épületei, terei is még inkább megerősítenek. Mindezt pedig leginkább a Siskovics-kúria testesíti meg számomra. Németh Balázs polgármester úrnak és Bácsalmás Város Önkormányzatának pedig köszönettel tartozunk, amiért lehetővé tették, hogy itt alakítsuk ki a rétesházat.

Ez egy elképesztően szép, újjávarázsolt épület, ami Bácsalmás történelméről mesél, mindezt a Hősök tere festői környezetében. Lehetne jobb helye egy cukrászdának? (Andrea nevet)
Milyen stílusú ételekre és süteményekre specializálódtok a cukrászdában? Van-e valami különleges ajánlatotok vagy sajátos receptjeitek?
A házi húzott rétest emelném ki mindenekelőtt, mint újdonság, amit már most csütörtökön megkóstolhatnak a vendégek, emellett pedig a békeidők receptjeit követjük, eredeti receptekkel dolgozunk. Igyekszünk az alapanyagok terén is hűek maradni a régi idők süteményeihez. Persze nem csak a hagyományos vonalat követjük, hiszen jégkásával és egyéb, a fiatalabbak körében is népszerű süteményekkel is színesítjük a termékkínálatunkat. Csak hogy néhány kulcsszót mondjak: Bécs, zserbó, vagy a pesti kávéházak hangulata, ami igazán megfogott engem, illetve amit vissza szeretnék adni a betérő vendégeknek. Remélem, hogy sokaknak sikerül megidéznünk egy kicsit ezt a hangulatot a csütörtöktől.
Milyen terveitek vannak a megnyitót illetően?
Természetesen szeretnénk már ott tartani, és izgatottan várjuk. De addig még sok munka vár ránk, és persze rengeteg süteményt kell még elkészíteni, hiszen az első 20 vásárlónknak egy-egy linzert adunk ajándékba, illetve az első 100 vásárlónk között pedig egy tortát fogunk kisorsolni, amivel reményeink szerint valakinek megédesítjük a napját. Mindemellett a Kyra Dance Team is elfogadta a felkérésünket, így ők is kedveskednek majd egy rövidebb produkcióval a látogatóknak a kúria udvarán.
A Siskovics-kúria egy remek közösségi tér, ahol szerintem igazán nagy élmény lesz majd elfogyasztani egy üdítőt, egy kávét és egy finom sütemény, ezért arra biztatjuk az embereket, hogy bátran térjenek be, akár egy pléddel, és élvezzék a csodálatos udvar szépségét.
Milyen újításokat hoztok még a vendégek számára az eddig megszokott és megkedvelt termékek mellé?
Ahogy említettem, öt féle rétes jelent meg a kínálatunkban, mint újdonság. Az őszi időszakban még több, szezonális ízesítésű rétest fogunk kínálni, mint a sütőtök, és a társai, illetve csütörtöktől a jégkásánkkal igyekszünk enyhíteni ezt a nyári kánikulát, ami teljesen egyedi módon készül nálunk. A jövőben pedig fagylatot is szeretnénk majd készíteni, de azt csak jövőre.
Diabetikus készítményeitek is lesznek?
A diabetikus és cukormentes rétesek alapvetően a terveink között szerepelnek, azonban a mesterséges édesítőszerek, és úgy általában a mesterséges adalékanyagok nagyon messze állnak tőlünk, így azokkal nem is dolgozunk. A természetes cukorpótlókkal készült sütemények pedig gyakran egészen más ízvilágot jelentenek, amivel alapvetően nincs is gond, azonban egy zserbónál, vagy egy házi krémesnél erős kontrasztot tudnak képezni a megszokott ízvilággal. Viszont előbb-utóbb reményeim szerint beépülnek az egészségesen mentes termékek is a kínálatunkba. Amikor majd bevetjük a diabetikus termékeinket, felkérlek kóstolónak, ha elfogadod.
Természetesen! Örömmel veszem a feladatot, bár nem biztos, hogy a háziorvosom is ilyen lelkes lesz…
Majd lefizetjük egy somlóival!

Milyen nehézségekre számítasz a cukrászda kapcsán?
Mindenre igyekszünk felkészülni, ezért is minden engedélyt beszereztünk, a helyet is úgy alakítottuk ki, hogy minden jogszabálynak és egészségügyi előírásnak megfeleljen. Szerintem csak így lehet, hiszen élelmiszerrel dolgozunk, ahol alapvető a higiénia, mi pedig maximálisan meg akarunk felelni minden követelménynek, ahogy mindig is tettük. Azt hiszem elmondhatom, hogy mindenre fel vagyunk készülve, persze ahogy mondani szokták, a puding próbája a kóstolás, szóval nem akarom elkiabálni. Biztos vagyok benne, hogy hatalmas kihívás lesz eljuttatni a rétesház hírét, kiépíteni a vásárlói körünket, azonban mindenkit örömmel várunk, és azon leszünk, hogy a lehető legkellemesebb környezetben a legfinomabb süteményekkel álljunk minden vendégünk szolgálatára.
Köszönjük, hogy válaszoltált a kérdéseinkre, és sok sikert kívánunk a Botanique Sütemény – és Rétesházhoz, illetve hivatalos kóstolóként várom majd a hívásodat!
