Májustól újra fogadja vendégeit a Botanique Sütemény- és Rétesház a Siskovics-kúriában
Ahogy arról beszámoltunk, 2023 júliusának idusán megnyitotta kapuit a Botanique Sütemény- és Rétesház a Siskovics -kúriában. Az idilli környezetbe helyezett süteményezés a város önkormányzata és a Botanique Cukrászműhely együttműködése révén valósulhatott meg.

A hideg idő beköszöntével azonban a helyben fogyasztás lehetősége megszűnt, a vendégeket pedig egy tábla tájékoztatta a szünetről. Május elsejével viszont ismét rávethetjük magunkat a rétesekre, kozáksapkákra, linzerekre és a csodálatos somlói-galuskára.
Varga Andrea cukrászt kérdeztük, mire számíthatunk idén a Siskovics-kúriában?
Hogyan alakultak az elmúlt hónapok a Botanique Sütemény- és Rétesház számára, miután átmenetileg bezártátok a Siskovics-kúriában a cukrászdát?
Mondhatni hosszú, de eseménydús telünk volt. Feszített tempóval működött a műhelyünk, míg a rétesház téli szüneten volt. Kissé fáradtak vagyunk, azonban izgatottan készülünk a kúria és a rétesház újranyitására!
Milyen tervekkel és újdonságokkal készültök a visszatérés alkalmából?
Terveinkben sok újdonság szerepel, de ha nem sértünk meg, ezt ma még műhelytitokként kezelnénk. Elöljáróban annyit mondhatunk, hogy a készülődés már javában zajlik, és igyekszünk a szezon folyamán hétről-hétre még változatosabbá tenni a kínálatunkat a vendégeink és vásárlóink számára.
Milyen változásokat hoz az idei év a Botanique Sütemény- és Rétesház?
A nyitvatartásunk kissé változni fog; idén szerdán és csütörtökön 12:00-tól 19:00-ig leszünk nyitva. Tavaly több nyitvatartási kombinációval is próbálkoztunk, azonban minden tapasztalat azt mutatta, hogy ezeken a napokon volt a legnagyobb az érdeklődés és – ha fogalmazhatok így – a „sütizős kedv”.
Már látni, hogy rendezgetitek a kertet, amire tavaly is nagy gondot fordítottatok. Milyen hangulatot szeretnétek teremteni a vendégek számára?
A céljaink változatlanok: szeretnénk, ha a vendégeink ebben a rohanó világban, egy békés, nyugodt és rendezett „menedékre” találnának nálunk. A kúria parkját a legjobb tudásunk szerint igyekszünk rendezni, meghallgatva tavalyi észrevételeiket. Számunkra a vendégeink a legfontosabbak
Mire számítasz: a korábbi vendégek visszatalálnak hozzátok, vagy szükség lesz újraépíteni a „beülős-helyben fogyasztó” közösséget, akiket tavaly sikerült megszólítanotok?
Tekintettel arra, hogy egész télen kerestek minket, számítunk kedves vendégeink és vásárlóink visszatérésére. Nem áll szándékunkban úgymond „újraépíteni” a vendégkörünket. Nem fogunk agresszív marketing tevékenységet folytatni. Tavaly kedves szavakra, ismerősökre, barátokra leltünk bennük, várjuk vissza őket szeretettel, mi ott leszünk.

Milyen tapasztalatokat szereztetek tavaly a kúriában történő működés során? Mi az, amit másként fogtok csinálni?
Érzéseink szerint nem másként, hanem jobban szeretnénk csinálni. Még kellemesebb környezetet szeretnénk teremteni, vendégkörünknek pedig professzionálisabb módon a rendelkezésére állni. Soha nem fogunk abba a hibába esni, hogy azt mondjuk, hogy elég jó ahogy valamit csinálunk. Mindig lehet jobban.
Milyen módon tervezitek megszólítani a közösséget?
Ahogy eddig is, úgy ezután is jellemzően az online térre támaszkodunk, követve korunk trendjét. A közösségi médiában népes követőtáborra tettünk szert, amit hálásan köszönünk. Ezeken a felületeken igyekszünk majd mindenről a Botanique Sütemény- és Rétesház iránt érdeklődőket tájékoztatni. Illetve reménykedünk abban, hogy hírünket az ízeink viszik tovább.
Milyen szerepet játszik a hagyományos receptek használata a Botanique Sütemény- és Rétesházban? Hogyan igyekeztek megőrizni és továbbvinni ezeket az ízeket és hagyományokat?
Szellemiségünk alappillére a kérdésedben megfogalmazodott. Kizárólag hagyományos receptekkel dolgozunk, amin semmiféleképpen nem vagyunk hajlandók változtatni. Nincs az az újkori aktuáltrend, nincs az a inflációs sokk az alapanyagaink beszerzési árára vonatkozóan, amiért ezt az elvet megszegnénk.
Mik azok a legnagyobb kihívások, amelyekkel az újranyitás kapcsán szembe kell néznetek?
Ahogy eddig, úgy ezután is rendületlenül állunk minden kihívás elé, amit elénk görget a sors. Egyiket sem tartjuk nagynak, inkább szükségesnek, hisz valamiért a sors elé állít minket. Ha mindenféleképpen említeni kell egyet, akkor talán a szakmára mért inflációs sokkot és annak kezelését tudnánk említeni. Kezeljük, ahogy tesszük a háború kitörése óta.
Milyen fejlesztéseket terveztek a jövőben?
Fejlesztési terveink közép és hosszútávon inkább a cukrászműhelyünkhöz köthetők. A Botanique Sütemény- és Rétesház esetén pedig terveink egyszerűek, ahogy már említettük: vagy jól, vagy sehogy.
Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltatok. Sok sikert kívánunk nektek a nyitáshoz!
