Az Ízes Bácska Egyesület jóvoltából egy kitűnő desszertet hoztunk el
A bácskai konyha tele van olyan hagyományos ételekkel, amelyek generációkon át öröklődnek, és ma is igazi gasztronómiai kincseknek számítanak. Az Ízes Bácska Egyesület küldetésének tekinti, hogy ezeket a régi recepteket felkutassa és megőrizze az utókornak. Most egy különleges, több mint százéves rakott palacsinta receptet hoztunk el, amelyet az egyesület a felső tagozatos iskolásokkal együtt is elkészített a nemrég lezajlott Kis Kukta Képző program keretében.
Mi is kipróbáltuk ezt az isteni desszertet, némi apró változtatással: az eredeti habcsókdarabok helyett „megúszosra vettük” a díszítést, és fehér dekorcukor gyöngyökkel koronáztuk meg. Az eredmény így is fantasztikus lett!
Hozzávalók:
Öntethez:
- 1 liter tejföl
- 7 db S méretű tojás
- 25 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Töltelékhez:
- 1 kg túró
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojás
- Fél citrom reszelt héja
- 1 dl tejföl
- Csipet só
Palacsintatésztához:
- 60 dkg liszt
- 4 db tojás
- 6 dl tej
- 4 dl víz
- Csipet só
- 1 mk cukor
- Kevés étolaj
- Sütőpor vagy élesztő
Elkészítés:
- A hozzávalókat külön-külön összedolgozzuk.


- A palacsintákat kisütjük, majd bőségesen megtöltjük a túrós töltelékkel.



- Egy jénai tálban elhelyezzük a megtöltött palacsintákat szépen sorban.

- Az öntetet simára keverjük, majd ráöntjük a palacsinták tetejére.
- 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem pirul.


- Melegen és kihűlve is fogyasztható – utóbbi esetben könnyebb szeletelni.
A hagyományos recept szerint a tetejére habcsókdarabokat is lehet tenni, de mi a modern vonalat követve fehér dekorcukor gyöngyökkel tettük még ünnepibbé.

Köszönjük az Ízes Bácska Egyesületnek és Csémy Lászlónak, hogy megosztották velünk ezt a csodás receptet. Bátran próbálja ki bárki, aki egy különleges, mégis egyszerűen elkészíthető desszertre vágyik – például vasárnap délutáni édességhiány esetén!
Jó étvágyat kívánunk!
